eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Zlatan Ibrahimovič

Autor:
Datum: 22. 4. 2013

IS51447974Narozen: 3.10.1981, Malmö

Národnost: Švédsko

Výška/váha: 195 cm/93 kg

Post: útočník

Současný klub: Paris Saint-Germain

Předchozí kluby: Malmö BI, FBK Balkan, Malmö FF, Ajax Amsterdam, Juventus Turín, Inter Milán, FC Barcelona, AC Milán

Reprezentace: U21 (7 zápasů/6 gólů), A tým (91/44)

Týmové úspěchy: 2x vítěz nizozemské ligy, vítěz Nizozemského poháru, 6x vítěz italské ligy, 3x vítěz italského Superpoháru, vítěz španělské ligy, 2x vítěz španělského Superpoháru, vítěz evropského Superpoháru, vítěz mistrovství světa klubů, vítěz francouzské ligy, vítěz francouzského Superpoháru

 

Malý Zlatan se narodil ve švédském Malmö do rodiny bosenského otce a chorvatské matky, kteří oba emigrovali do Švédska. Po rodičích má typicky balkánské příjmení, vyrůstal ale na severu Evropy.

S fotbalem začal v Malmö v místních klubech BI a FBK Balkan. Zlatan v rozhovorech rád vzpomíná, že i když jeho tým prohrával v poločase 0:4, přišel na hřiště a sám dal osm gólů. Už v patnácti se upsal týmu Malmö FF. K pokračování ho ale musel přemluvit manažer, protože Zlatan chtěl dát přednost práci v přístavu.

V osmnácti naskočil do švédské ligy, ale sestupu svého týmu nezabránil. Ukázal se ve druhé lize, kde dal 12 gólů a usiloval o něj manažer Arsenalu Arséne Wenger. Do Anglie ale Zlatan nešel, až na jaře roku 2001 se dohodl s Ajaxem Amsterdam. Tomu pomohl vyhrát ligu a v další sezoně okusil i Ligu mistrů. Za tři sezony nastřílel Ibrahimovič za Ajax 48 gólů ve 110 zápasech včetně nádherného do sítě Bredy, který byl vyhlášen fanoušky gólem roku 2004.

To už ale byly Zlatanovy dny v Ajaxu sečteny. Čtyři dny před utkáním s Bredou hrál totiž za Švédsko proti Nizozemsku a zranil svého parťáka z Ajaxu Rafaela van der Vaarta, podle mnohých úmyslně. A tak přišlo pro Ibrahimoviče vysvobození v podobě odchodu do Juventusu Turín.

Při prvním italském angažmá nastřílel v úvodní sezoně 16 ligových branek. Jenže ve druhé už se Ibrahimovičovi tolik nedařilo a když byl Juventus kvůli korupční aféře poslán do druhé ligy, jevil se odchod do Interu Milán za 25 milionů jako nejlepší řešení. „Když jsem se dozvěděl o zájmu Interu, byl jsem šťastný. Jako kluk jsem mu totiž fandil,“ řekl tehdy Ibrahimovič.

Pod trenérem Robertem Mancinim se mu dařilo skvěle. Inter vyhrál ligový titul a v dalších dvou letech to zopakoval. Zlatan nasázel postupně 15, 17 a 25 ligových branek a v sezoně 2008/2009 dokonce Inter vyhrál ještě další trofeje včetně Ligu mistrů. To už ale byl na lavičce José Mourinho.

Ibrahimovič se ale dočkal dalšího vysněného přestupu. Stal se součástí velkého transferu na trase Inter Milán – Barcelona. Opačným směrem putoval Samuel Eto’o a balík peněz ve výši 46 milionů eur. Z pětileté smlouvy ale odkroutil Švéd ve Španělsku jen jediný, ne příliš vydařený, rok. Na podzim sice střílel jeden gól za druhým, od března se ale mašina zasekla. Mohla za to jak hráčova vyloučení, tak neshody s trenérem Guardiolou. „Řek jsem mu. Koupil jste Ferrari, ale řídíte ho, jako Fiata.“

A tak přišel návrat do Itálie, konkrétně do Milána. Jenže místo Interu se Zlatan dohodl s konkurenčním AC. Nejdříve roční hostování, pak už přestup. V Itálii Ibrahimovič

opět ožil. Nejdříve se v lize trefil čtrnáctkrát, ve druhé sezoně tuhle položku zdvojnásobil.

V červnu roku 2012 se ale stěhoval znovu. Jeho sedmým klubem se stal Paris Saint-Germain. Přestup za 25 milionů eur a tříletá smlouva, která Zlatanovi zaručuje čistý roční příjem ve výši 14 milionů eur včetně bonusů. Hned v první parádní sezoně přišel ligový titul i díky Zlatanovým 29 gólům.

Své kanonýrské schopnosti potvrzuje od roku 2001 také ve švédské reprezentaci. Zahrál si na dvou světových a tří evropských šampionátech. Doma je uznáván jako modla, už sedmkrát se stal nejlepším fotbalistou země. Za Švédsko nasázel Zlatan už 44 branek v 91 zápasech.

Jeho bouřlivá povaha z něj ale občas udělá i zlého muže. Kromě krásných gólů, jako třeba loňské legendární nůžky do sítě Anglie, se dopustil i některých prohřešků. Když v roce 2006 porušil večerku a vydal se do nočního klubu, nemohl v utkání proti Lichtenštejnsku hrát. To Zlatana naštvalo a v národním týmu dobrovolně absentoval šest měsíců.

-Toba-
Foto: isifa.com

Reklama


Komentáře


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace