eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Nejlepší střelci v TOP ligách 2012/2013

Autor:
Datum: 9. 7. 2013

Sezóny všech prestižních západoevropských soutěží jsou u konce a tak nastává čas rekapitulací. V článku si připomene, kdo získal ocenění pro nejlepšího střelce.

Primera DivisiónLionel Messi, 46 gólů

Argentinská star dokázala obhájit prvenství z loňska, přestože vsítila méně branek. Tehdy padla magická padesátka, letos se počet zastavil na čísle o čtyři menším. Samozřejmě ale pořád jde o mimořádný výkon, který jen potvrzuje Messiho velikost.

Ani dostihy s Cristianem Ronaldem neproběhly tak dramaticky. Tentokráte si stále ještě pětadvacetiletý útočník vybodoval dvanácti brankový náskok. A další statistiky. Pouze pětkrát se stalo, že by Messi odešel z trávníku bez gólové radosti a šňůru nepřetržitých střeleckých úspěchů natáhnul na famózních sedm měsíců a zaznamenal více dvoubrankových zápasů než “jen“ jednobrankových.

Ligue IZlatan Ibrahimović, 30 gólů

Kam přijde, tam zanechává spoušť. Letním přesunem z Milána do Paříže společně s Thiagem Silvou způsobil menší poprask a dal důkaz, že PSG to myslí skutečně vážně. Neodpustil si ani prohlášení ve stylu, že sice nikoho ve francouzské lize nezná, oni však moc dobře znají jeho a rozhodně nepochybuje o střelecké koruně.

To poslední splnil, a s přehledem. Okamžitě všem odskočil a z první příčku už jej nikdo nesesadil. Zatímco druzí Aubameyang a Cvitanich nepřekročili hranici dvaceti branek, švédský vytáhlý útočník jich posbíral rovných třicet.

Serie A: Edinson Cavani, 29 gólů

Radamel Falcao už odešel do Monaka a Cavani jakoby převzal pomyslnou pochodeň pro nejžádanějšího útočníka. Poprvé dál světu o sobě vědět na MS 2010, kde byl členem uruguayské reprezentace, nicméně ve stínu Forlána a Suáreze, přestože už tehdy se vědělo o jeho kvalitách.

Po přestupu do Neapole je začal každým rokem vylepšovat a to samé proběhlo i v právě ukončené sezóně. Už dvakrát skončil ve špičce pořadí tabulky střelců, jenže nikdy na absolutním topu. Odchodem Ibrahimoviće a zraněním Milita mu však odpadli hned dva konkurenti a zbyl tak “jen“ Di Natale. Italského veterána i zásluhou drtivého finiše udolal jen tak posílil své akcie na přestupovém trhu. Krajan Suárez jej hodnotí na 63 miliónů eur. Najde se zájemce?

Premier LeagueRobin van Persie, 26 gólů

Minulé léto vyvolal velké vášně, když popudil drtivou většinu fanoušků Arsenalu, ne snad úplně všechny. Kdyby přestoupil do zahraničí, situace by jistě byla klidnější. Nizozemský střelec však zvolil přesun k tradičnímu rivalovi po jediné opravdu vydařené sezóně i přesto, že londýnskému klubu sliboval věrnost. „V takovýchto situacích vždy poslouchám toho malého kluka uvnitř sebe a ten křičel: Manchester United!“

Ačkoliv se stal zrádcem největšího kalibru, z pohledu jeho osoby udělal správnou věc. Ač už jste příznivci Arsenalu či nikoliv, Gunner v posledních letech nepatří k hlavním aspirantům na zisk ligového titulu. Proto vyslyšel volání Sira Alexe Fergusona a splnil si dlouholetý sen.

Do kádru United zapadnul a okamžitě se vypracoval v jednu z klíčových postav. Sázel jednu trefu za druhou, a díky němu si Red Devils vytvořili náskok na prvním místě, které až do konce sezóny nepustili. Sice nepřekonal svůj osobní rekord z minulého ročníku a vstřelil o čtyři branky méně (26), nicméně podruhé za sebou získal cenu pro nejlepšího kanonýra Premier League. Zklamání zažil v Lize mistrů, kde nepomohl v osmifinále vyřadit Real Madrid.

BundesligaStefan Kießling, 25 gólů

Tradiční střelec Leverkusen uplynulé sezóně konečně zazářil naplno. Od začátku působení v Bayernu pravidelně patřil k nejlepším, jenže Zlatá kopačka jej vždy minula. Nezískal ji ani tehdy, kdy válel s  Helmesem. Loni neměl šanci proti Huntelaarovi, předloni zase úspěšně teorizoval soupeřovi obrany Gómez.

Tentokráte svedl souboj Lewandowskim a ihned bylo jasné, že tohle bude vyrovnaný souboj. Chvíli stál v čele Kießling, pak jej vystřídal Polák a tak to šlo dál a dál. Až poslední zápas sezóny rozhodnul. Lewandowski dvakrát rozvlnil síť Freiburgu, jeho hlavní konkurent ovšem v nastaveném čase rozhodnul o těsném vítězství Leverkusenu nad Hamburgem a tím pádem i o své střelecké koruně. Po jednoroční přestávce tak opět patří domácímu útočníkovi.

Reklama


Komentáře


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace