eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Lionel Messi vs. Zlatan Ibrahimovič: Stará rivalita opět ožije!

Autor:
Datum: 6. 7. 2013
Tato dvojice fotbalistů nikdy netvořila sehrané duo na hřišti, ani mimo něj. Souboj o místo středního útočníka v Barceloně vyhrál Lionel Messi a Zlatan Ibrahimovič se musel z Nou Campu poroučet. Dnes večer se „Ibra“ a Leo postaví poprvé proti sobě a stará rivalita ožije alespoň na jeden večer.

V červenci 2009 přišel tehdy nejlepší útočník světa Ibrahimovič s velkou pompou do Barcelony. V katalánské metropoli vítalo švédského snajpra na 55 tisíc natěšených fanoušků. Barca za něj Interu vyplácla 66 milionů eur a očekávala, že vytvoří s talentovaným Messim na dlouhá léta sehrané duo.

Ovšem nestalo se. A prezident klubu Sandro Rossel zpětně nazval podepsání a následný prodej Ibrahimoviče se značnou strátou jako „nejhorší byznys v historii klubu“. I když Zlatan v prvních pěti zápasech nasázel pět branek a po krátké zápasové pauze i vítězný gól v El Clásicu, problémy přišly poměrně brzy.

Hra o trůn středního útočníka a největší hvězdy Barcy začala v ligovém zápase proti Mallorce, kdy Zlatan vybojoval penaltu a chtěl ji následně i kopnout. Messi ale sebral míč a „desítku“ proměnil sám. Ibrahimovič zůstal bez gólu a nasupeně řval na lavičku: „Tahle penalta byla moje!“

Problémy se začaly množit, Ibrahimovič chtěl být leadrem mužstva, nehodlal se smířit s rolí „Messiho pracanta.“ „Potřebuju nahrávky od Xaviho a Iniesty, ale oni vidí jen Messiho,“ ohodnotil práci středních záložníků. „Koupili si Ferarri a řídí ho jako Fiat,“ vyjádřil se švédský reprezentant po jiném zápase ke svému hernímu vytížení.

Problémy měl i se spoluhráči, ke kterým se zpětně vyjádřil ve své autobiografii „I AM ZLATAM“: „Jsou jako banda školáčků, následující slepě svého kouče.“

Trpělivost se Švédem ale došla i Messimu, který údajně napsal Guardiolovi textovou zprávu, ve které mu naznačil, že buď v týmu zůstane on nebo Ibrahimovič. Těžké rozhodování ulehčil trenérovi Barcy závěr sezóny. Zranění totiž připravilo Ibru o odvetu čtvrtfinálového souboje s Arsenalem v Lize mistrů. Messi v památném zápase dal čtyři góly, v následném semifinále proti Interu odehrál „Ibra“ otřesnou hodinu, od skórování byl dál než gólman Víctor Vadés…

Ten den byl nahrazen mladíkem Bojanem Krkičem a v létě konec jeho angažmá v Katalánsku ještě přiblížil příchod dalšího předního střelce Davida Villy. I tak se ještě snažil své účinkování na Nou Campu zachránit. „Budu pracovat tvrději, budu hrát pro Messiho tak, jako ostatní,“ řekl Guardiolovi.

Ale Messi už s ním hrát nechtěl – Ibrahimovič se přestěhoval do Milána a tento krok se s odstupem času ukázal jako nejlepší pro obě strany. Dnes popisuje Messiho jako „nejlepšího hráče na světě“ a tvrdí, že pro něj byla čest hrát za nejlepší tým planety – za Barcelonu.

Stará rivalita však dnes večer může znovu ožít! Švédsko totiž hostí v přípravném zápase Argentinu.

-Štěpán Tošovský-

Reklama


Komentáře


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace